Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Εργοτέλης - Ολυμπιακός 2:3





Οι πρωταθλητές κατάφεραν να πανηγυρίσουν το δεύτερο τρίποντο τους στην Super League με τον Μιραλάς στο πρώτο ημίχρονο να είναι πολύ καλός, ενώ θετική ήταν και οι παρουσία των Πάμπλο Ορμπάιθ και Ιβάν Μαρκάνο.
Το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε έφτασε έστω και με αρκετό άγχος τους έξι βαθμούς στο πρωτάθλημα, δείχνοντας από νωρίς τις άγριες διαθέσεις του και για φέτος.
Ο Ολυμπιακός πέρασε από το Παγκρήτιο Στάδιο, με νίκη 3-2 επί του Εργοτέλη και διπλασίασε τις επιτυχίες του στο Πρωτάθλημα, δείχνοντας από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό και στη φετινή Super League. Πολύ καλή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο η ομάδα δεν είχε την ίδια απόδοση, αλλά η είσοδος του Ιμπαγάσα έκανε τη διαφορά. Άνοιξε λογαριασμό ο Μιραλάς, ενώ σκόραραν και οι Φουστέρ (πέν.), Μαρκάνο (videos).
Ο αγώνας

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε την ομάδα με σύστημα 4-4-1-1. Κάτω από την εστία ξεκίνησε ο Φράνκο Κοστάνσο. Στην άμυνα από τα δεξιά στα αριστερά ήταν οι Βασίλης Τοροσίδης, Όλοφ Μέλμπεργκ, Ιβάν Μαρκάνο και Χοσέ Χολέμπας. Ως ανασταλτικοί μέσοι προτιμήθηκαν οι Πάμπλο Ορμπάιθ και Φρανσουά Μοδέστο, με τον Βάσκο να αφήνει στο πάγκο τον Αριέλ Ιμπαγάσα, προκειμένου να τον προφυλάξει, καθώς ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε τραγική κατάσταση. Στα αριστερά της μεσαίας γραμμής ξεκίνησε ο Κέβιν Μιραλάς, ενώ στα δεξιά ο Τζαμέλ Αμπντούν. Ως συνδετικός κρίκος της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης για ακόμη μία φορά ξεκίνησε ο Νταβίδ Φουστέρ, ενώ στην επίθεση επιλέχτηκε ο Ραφίκ Τζεμπούρ.

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν πολύ δυνατά στην αναμέτρηση και κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με το... καλημέρα. Μόλις στο 4', λοιπόν και στην πρώτη ουσιαστικά καλή τους επίθεση, ο Τζαμέλ Αμπντούν με εξαιρετική κάθετη πάσα, τρύπησε την αντίπαλη άμυνα, με τον Ραφίκ Τζεμπούρ να γίνεται αποδέχτης της μπάλας. Ο Αλγερινός με συνεχόμενες προσποιήσεις πέρασε τον τερματοφύλακα του Εργοτέλη, Πίρσον, έκανε το πλασέ από πλάγια θέση, η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι των γηπεδούχων και ο Κέβιν Μιραλάς που καιροφυλακτούσε την έστειλε στην συνέχεια στα δίχτυα, πανηγυρίζοντας το πρώτο του επίσημο τέρμα την τρέχουσα περίοδο.

Μετά το γκολ, οι πρωταθλητές κατέβασαν ταχύτητα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Εργοτέλης, ο οποίος ισορρόπησε το παιχνίδι και λίγο έλειψε να κάνει το 1-1 στο 16', όταν μετά από κόρνερ, ο Χίμπλινγκερ βρέθηκε φάτσα με τον Κοστάνσο, αλλά ευτυχώς έκανε τσαφ, με τον Αργεντινό να μπλοκάρει την μπάλα.

Λίγο αργότερα (στο 21'), ο Κουτσιανικούλης, ο οποίος δημιούργησε αρκετά προβλήματα στον Χολέμπας,έφυγε στην πλάτη του Γερμανού, αλλά η προσπάθεια του να κρεμάσει από πλάγια θέση τον Κοστάνσο δεν ήταν πετυχημένη, με τον τερματοφύλακα τον Πειραιωτών να πιάνει την μπάλα.

Τα επόμενα λεπτά, ο Ολυμπιακός ανέβηκε και λίγο έλειψε να διπλασιάσει τα τέρματα του στον αγώνα, όταν στο 25' μετά από κόρνερ του Φουστέρ, οι αμυντικοί του Εργοτέλη έδιωξαν την μπάλα έξω από την μεγάλη περιοχή, με τον Αμπντούν να γίνεται αποδέκτης και με ωραία σέντρα να βρίσκει στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας τον Ιβάν Μαρκάνο. Ο Ισπανός με δυνατή κεφαλιά προσπάθησε να νικήσει τον Πίρσον, ο οποίος, όμως, με υπερένταση έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Ρομάνο κατέβασε τον Τοροσίδη και δέχτηκε ορθά κάρτα. Κίτρινη πήρε στο 30' και ο Μπέτο, ο οποίος πρόταξε το χέρι του αντικανονικά, σε μία φάση που θα μπορούσε να τιμωρηθεί και με κόκκινη, καθώς ήταν πάνω στην προσπάθεια για κεφαλιά του Φουστέρ.

Στο 40' η ομάδα του Πειραιά κέρδισε πέναλτι, όταν μετά από λάθος διώξιμο του Πίρσον, η μπάλα ως μάνα εξ ουρανού πήγε στον Μιραλάς. Ο Βέλγος ξεχύθηκε στα αριστερά και όταν μπήκε στην μεγάλη περιοχή ανατράπηκε από τον Ζούνιορ. Ο Φουστέρ με ωραία εκτέλεση, έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Πίρσον και διαμόρφωσε το 2-0.

Στο 44' ο Βέλγος στην προσπάθεια του να κόψει τον Γιαλούση, έκανε φάουλ και δέχτηκε κίτρινη κάρτα. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, με τους Πειραιώτες, να είναι μπροστά στο σκορ, δίχως να ιδρώσει ιδιαίτερα.  

Στην επανάληψη, ο Εργοτέλης μπήκε πιο δυνατά στο ματς, με τον Μπούτιμιρ στο 47' να κατευθύνεται με απειλητικές διαθέσεις προς την μεγάλη περιοχή του Κοστάνσο και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να τον ανατρέπει πριν γίνει πιο επικίνδυνος. Ο διαιτητής σφύριξε φάουλ και έδειξε την κίτρινη κάρτα στον διεθνή στόπερ. Από την εκτέλεση του, οι Κρητικοί δεν κέρδισαν τίποτα, καθώς η σέντρα κατέληξε άουτ. Στο 55', όμως, οι γηπεδούχοι, μετά από νέο φάουλ που εκτέλεσε ο Ρομάνο, λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, έστειλε την μπάλα στο δεξί παράθυρο του Κοστάνσο μειώνοντας σε 2-1. Για την ιστορία το φάουλ είχε κάνει ο Μοδέστο.

Χάρις σ' αυτό το γκολ, οι πρωταθλητές ανέβασαν στροφές και στο 59' έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να τριπλασιάσουν τα τέρματα τους στον αγώνα. Ο Πάμπλο Ορμπάιθ με μπαλιά διαβήτη 30 μέτρων, βρήκε τον Αμπντούν, ο οποίος έκανε ωραίο γύρισμα από τα δεξιά, αλλά ο Τζεμπούρ στην καρδιά της περιοχής με χαμηλό πλασέ στην κίνηση δεν κατάφερε να νικήσει τον Πίρσον, που έδιωξε με υπερένταση.
   
Δύο λεπτά αργότερα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, βλέποντας ότι η ομάδα του έχει κάποια προβλήματα στον δημιουργικό τομέα και για να προλάβει τυχόν χειρότερα, έριξε στην... μάχη τον Αριέλ Ιμπαγάσα, στην θέση του Τζαμέλ Αμπντούν για να ηρεμήσει το παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Μία κίνηση που αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του αγώνα, καθώς ο Ολυμπιακός μετά την είσοδο του λάτιν χαφ, βελτιώθηκε αρκετά, όσον αφορά την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Αλγερινός εξτρέμ, πάντως σε γενικές γραμμές ήταν καλός (σ.σ.: ειδικά στο πρώτο μέρος), "φτιάχνοντας" αρκετές φάσεις για γκολ. Ο "Κάνιο", ανέλαβε τον ρόλο του Φουστέρ, με τον Ισπανό να πηγαίνει στα δεξιά αντί του Αμπντούν.

Ο Φουστέρ, όμως, επειδή αγωνιστικά κολύμπησε σε... ρηχά νερά και ένιωσε κάποιες ενοχλήσεις στο αριστερό πόδι (σ.σ.: του τοποθετήθηκε πάγος), στο 73' αντικαταστήθηκε από τον Χαβίτο, ο οποίος έκανε το επίσημο ντεμπούτο του, με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Ιμπαγάσα έκανε την σέντρα από αριστερά, η μπάλα πέρασε από τον Τοροσίδη, κατέληξε στον Χολέμπας, ο οποίος έκανε στραβοκλωτσιά, αλλά για καλή του τύχη είδε την... σφαίρα να σερβίρεται στον Ιβάν Μαρκάνο. Ο Ισπανός από το ύψος της μικρής περιοχής, με δυνατό σουτ έγραψε το 3-1 και επανέφερε για λίγο την ηρεμία στην ομάδα.

Οι Κρητικοί, παρά την διαφορά των δύο τερμάτων δεν εγκατέλειψαν την... μάχη και στο 85' μετά από κόρνερ του Φραγκουλάκη, ο Γιοβάνοβιτς έκανε την προβολή, με την μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και τον Ρομάνο στην επαναφορά της με κεφαλιά να μειώνει σε 3-2, παρά την προσπάθεια του Κοστάνσο να σώσει.

Στο 87' ο Ερνέστο Βαλβέρδε θέλησε να... θωρακίσει τα μετόπισθεν, βάζοντας στον αγώνα τον Όλοφ Μέλμπεργκ αντί του Κέβιν Μιραλάς. Ο Σουηδός μαζί με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο αποτέλεσαν το κεντρικό δίδυμο των πρωταθλητών, με τον Μαρκάνο να πηγαίνει αριστερό μπακ και τον Χολέμπας να ανεβαίνει αριστερό χαφ.

Οι γηπεδούχοι στα τελευταία λεπτά τα έπαιξαν όλα για όλα, αφήνοντας την άμυνα τους αρκετές φορές εκτεθειμένες. Σε μία απ' αυτές στο 90' ο Χαβίτο έφυγε μόνος του από τα δεξιά, με τον Τζεμπούρ να ζητάει την μπάλα στην καρδιά της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Ισπανός την έστειλε λανθασμένα, πάνω στον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Τα τελευταία 3 λεπτά των καθυστερήσεων, οι πρωταθλητές διατήρησαν με νύχια και με δόντια το υπέρ τους αποτέλεσμα, πανηγυρίζοντας την δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους στην Super League. Πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στο ματς της Αγγλίας κόντρα στην Άρσεναλ, για την 2η αγωνιστική του Champions League.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Εργοτέλης (Νίκος Καραγεωργίου): Πίρσον, Βίσιο, Ρομάνο, Τζούνιορ, Γιαλούσης (81’ Κυριακίδης), Χίμπλινγκερ (46’ Σαρρής), Μπέτο, Γιοβάνοβιτς, Φραγκουλάκης, Μπούντιμιρ (71’ Κατσικοκέρης), Κουτσιανικούλης.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Μοδέστο, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μαρκάνο, Τοροσίδης, Τζεμπούρ, Φουστέρ (73’ Χαβίτο), Ορμπάιθ, Αμπντούν (62’ Ιμπαγάσα), Μιραλάς (87’ Μέλμπεργκ).

Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών)
Βοηθοί: Γούκος (Ηπείρου), Γεωργαράκος (Αθηνών)
Γήπεδο: Παγκρήτιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου